De manliga underplaggen är skjorta och brokor i linne. Skjortan sys enklast i modellen med raka stycken. Inte längre än halva låret, beroende på längden på kjorteln som ska vara längre än skjortan. Sprund i sidorna. Snäv halsring med ett sprund mitt fram. Brokor är en slags vida kalsonger, enklast är ”tub-modellen”.
Kjortel
Den enklaste modellen är skuren i raka stycken och med kilar i sidorna. Den kan också ha kilar fram och bak. Man gör så stora kilar som man vill ha vidd i kjorteln. Det finns också modeller med ett enkelt tillskuret ärmhål där ärmen ev. har en liten kulle. Längden på kjorteln beror på vilken byxa man väljer eller om man väljer att bära hosor.
Byxor & hosor
Bildstenarna visar tre slags varianter av byxor och ben - pösbyxor, byxor med raka ben och helt släta ben. De män som bär pösbyxor avbildas ofta som ryttare, männen med raka byxor ser vi vid ett skepp. De med släta ben finns på diverse bilder och kan då tolkas som om de bär hosor. Pösbyxor (typiskt för östlig herrdräkt) är sydda i tunt ylle, och till dessa bärs benlindor vävda i ylle som fästes med litet ringspänne eller hakspännen samt ankelhöga nålbundna sockor. Långa vida byxor kan bäras raka eller gärna med benlindor.Männens hosor går upp på låret och fästs med ett band/en snodd i ett bälte man bär under skjortan. Samma bälte kan hålla uppe brokorna.
Ytterplagg
Vid kallare väder kan man vilja ha ytterplagg. Man kan använda lager-på-lager-principen och bära flera lager kjortlar (ytterst eventuellt en v-ringad kjortel). Man kan också välja en omlottjackasydd i ylletyg, och/eller mantel. Manteln är ett avlångt stycke ylletyg som fästs med ett spänne (ofta ett större ringspänne) vid höger axel.
Band & snoddar
Dräkten kan kantdekoreras med brickvävda band eller flätor/snoddar. De vendeltida och vikingatida banden är vävda med tunna trådar och är oftast smala. Tänk också på att det är skillnad på arbetskläder och finkläder.
Smycken
Om du rekonstruerar en gotländsk dräkt och vill bära smycken - använd helst smycken och dräktdetaljer baserade på gotländska fynd. Det finns exempelvis att köpa på Historiska fynd
Hår & huvudbonad
Håret var viktigt för vikingarna, och långt och välskött hår samt välskött skägg var en statusmarkör. Flätor och knutar förekom - exempelvis dessa. På bildstenarna så har en del män en toppig mössa.
Skor
Använd vikingatida remkängor, exempelvis baserade på fynden i Oseberg eller Hedeby.